Boom Bust

Boom Bust

tirsdag 19. februar 2013

Boligprisene faller....i Toronto

Akkurat i det Mark Carney forlater sin stilling som sentralbanksjef i Canada og gjør seg klar til å ta med seg sin inflasjonskåthet til Storbritannia, så ser det ut til at hans lavrenteregime begynner å vise sitt sanne ansikt. Billige penger har ført til at boligprisene i Canada har steget raskt de siste årene, men nå begynner det å butte i mot her og der.

Jeg har tidligere skrevet om likheten mellom boligprisene i Norge og Canada. Det jeg kan si om Toronto er at dette er den byen på den vestlige halvkule hvor det bygges mest skyskrapere per i dag. Det er visstnok 147 høyhus eller skyskrapere under konstruksjon nå. Prisene har utviklet seg slik de siste årene:


Prisene har altså steget mye de siste 20 årene. Nå kommer det derimot tegn på at det stopper opp. Fra Wall Street Journal:


Sales of condos in Canada’s biggest city fell by a whopping 13.1% in the first 14 days of February, compared to the same period last year, according to the Toronto Real Estate BoardThe average condo price was also lower, falling 6.0% to 330,361 Canadian dollars  ($325,960), declines not seen since the fourth quarter of 2008 and the first quarter of 2009, said Jason Mercer, TREB’s market analyst.
Prisene på leiligheter faller altså 6% på årsbasis, og i takt med det man for en kort periode så under finanskrisen. Kanskje er vi nå vitne til tegn på at boligmarkedet i Canada er i ferd med å kjøle seg ned. Robert Shiller har sagt følgende om boligmarkedet i Canada: "what is happening in Canada is kind of a slow-motion version of what happened in the U.S."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar