Boom Bust

Boom Bust

søndag 3. februar 2013

Den norske kronen er verdens nest mest overvurderte valuta

Dette er konklusjonen hvis man tar den såkalte Big Mac-indeksen for god fisk. Fra The Economist:


I følge indeksen er den norske kronen overvurdert med 79,6% mot den amerikanske dollaren. En amerikansk dollar bør i følge indeksen koste 9,85 norske kroner. I dag er prisen 5,45 norske kroner. Du finner en bra interaktiv graf for indeksen på denne nettsiden.


Som The Economist selv sier det, så forteller ikke indeksen noe om hva en fundamentalt riktig valutakurs er, men heller noe om hvor man etter teorien kan forvente at en valutakurs vil bevege seg i fremtiden:
Burgernomics was never intended as a precise gauge of currency misalignment, merely a tool to make exchange-rate theory more digestible.
It is based on the theory of purchasing-power parity (PPP), the notion that in the long run exchange rates should move towards the rate that would equalise the prices of an identical basket of goods and services (in this case, a burger) in any two countries.
Jeg mener forsåvidt at alle valutaer er overvurderte. Ekte penger, det er f.eks. gull og sølv det. Ikke noen monopolpenger som statene kan trykke opp uendelige mengder av for å finansiere sine fete valgløfter.

Stater kan hovedsaklig finansiere seg på tre måter: skatteinntekter, lån og pengetrykking. Skatteøkninger er aldri populært og fører til at politikerne ikke blir gjenvalgt. Lån kan man fortsette med inntil en viss grense, og må før eller siden uansett tilbakebetales med skatteinntekter, som altså ikke er populært. Pengetrykking har opp gjennom historien alltid vist seg å være den enkle veien for staten å finansiere pengebruken sin på. Dette fordi folk ikke merker de negative konsekvensene på samme måte som skatteøkninger. Man merker det ikke før prisinflasjonen virkelig begynner å bite fra seg. Og innen den tid har politikerne rukket å bli gjenvalgt og beholdt sine maktposisjoner.

Husk at for hver nye valutaenhet en stat trykker opp og bruker, så nyter staten godt av kjøpekraften umiddelbart, til de prisene som gjelder på det tidspunktet. Men hvor kommer kjøpekraften fra? Jo, den stjeles fra deg. For det er nemlig kommet en ny valutaenhet inn i sirkulasjon i økonomien som jakter på de samme varene og tjenestene som var der fra før av. Prisene på varene og tjenestene må da stige for å kompensere for de nye pengene som er kommet i omløp. Dette gjør at du mister kjøpekraften din over tid. En valutas iboende egenskap er altså at den over tid vil miste sin verdi gjennom inflasjon. Mike Maloney sier det bra: "It is the insidious stealth tax known as inflation, robbing you of your wealth like a thief in the night."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar