Boom Bust

Boom Bust

onsdag 13. februar 2013

Obama vil øke minstelønningene - forvent mer arbeidsledighet i USA

USAs president Barack Obama holdt i natt norsk tid sin State Of The Union-tale. Her lovet han bl.a. å øke minstelønningene fra USD 7,25 per time til USD 9. Veldig mange tenker at dette er jo flott, for det betyr jo mer penger til de fattigste og mest lavtlønnede. Men er det virkelig så enkelt? Nei.

Først, her er Obama om økningen i minstelønnen:


Obama forfekter så mange feilaktige økonomiske argumenter at jeg nesten får vondt i magen. En økning av minstelønnen betyr bare at de arbeiderne som er er minst lønnsomme i dag, blir for dyre å ansette. De blir ikke lenger lønnsomme å ha ansatt for en arbeidsgiver. Om du gjør en jobb hvor du produserer varer eller tjenester som gir din arbeidsgiver 10 kr i overskudd per time du jobber, så vil en økning i minstelønnen på 11 kr mer per time gjøre din jobb ulønnsom. Du vil dermed miste din jobb. Økningen i minstelønnen har altså gjort deg arbeidsledig. Og argumentet om at folk får mer penger å bruke? Nope, det er feil. Selskaper vil faktisk bli mindre lønnsomme, og folk vil miste jobbene sine, så resultatet blir snarere det motsatte. Folk mister hele inntekten sin. I tillegg vil varer og tjenester bli dyrere fordi noen selskaper øker sine priser for å kompensere for økte lønninger. Dette betyr at forbrukerne må betale mer for sine varer, og får mindre penger å bruke på andre varer, hvilket igjen gjør at andre selskaper blir mindre lønnsomme og må si opp noen av sine ansatte. Disse videoene forklarer det greit:

 


Jeg tror dette tiltaket fra Obama vil føre til økt arbeidsledighet i USA. Hvorfor? Fordi økt minstelønn går hardest ut over de som er i yrker med de laveste lønningene. Og hvor har de fleste av USAs jobber de siste årene kommet fra? Jo, nettopp i disse yrkene. Se på denne overskriften fra New York Times:


I 2011 ble de fleste nye jobbene skapt i lavtlønnede yrker. Fra Huffington Post leser vi følgende:
By and large it was lower-paying postions that saw the most job gains, like those found in the service sector...
Så når Obama nå vil øke minstelønningene, så tror jeg det vil hemme jobbskapingen i USA, og føre til flere arbeidsledige, eller i det minste færre nye jobber i lavtlønnede yrker.

Feilslutningen om at økte minstelønninger skaper vekst forsvinner tydeligvis aldri, og det gjør heller ikke det uunngåelige resultatet: destruktive resultater for økonomi og folk. Reelle og bærekraftige lønninger kommer som følge av produktivitet og arbeidsinnsats, ikke hva staten sier de skal være.

1 kommentar:

  1. dette har Gerald Celente " Trends Journal " påpekt flere ganger tidligere. Lavlønnende jobber skaper ikke økonomisk vekst, mer for å pynte på arbeidsledighets statistikken.

    SvarSlett