Boom Bust

Boom Bust

torsdag 7. februar 2013

Pengpolitisk notat til finanskomiteen og demonstrasjon mot sentralbanksystemet

Som jeg skrev om i et tidligere innlegg så skal en gruppe mennesker avholde en demonstrasjon mot Norges Bank og sentralbanksystemet samme dag som sentralbanksjefen avholder sin årstale. Siden da har antallet påmeldte doblet seg, og er så vidt jeg kan se nå oppe i 122 stk. Det er vel ikke å regne med at alle disse stiller opp, men det vil nok uansett skape noen hevede øyenbryn for tilhørerne på årstalen med selv bare halvparten av de nå påmeldte stående utenfor Norges Banks lokaler på Bankplassen 2! Primus motor Thomas Kenworthy sendte for en stund siden et notat til medlemmene av Stortingets finanskomité, og la dette samtidig ut på sin egen blogg. Behovet for mer kunnskap om pengesystemet er så absolutt tilstede hos menneskene som sitter i finanskomitéen, og jeg har selv opplevd denne gruppens delvise inkompetanse på nært hold. Som jeg i fjor sa til komiteens leder: "90% av dere som sitter her har ikke peiling."

Jeg må igjen berømme Kenworthy. Jeg kjenner han ikke, men han er åpenbart en bra mann. Innledningen til hans pengepolitiske notat følger under. Resten leser du på bloggen hans.
                                                 Effektene av inflasjon
Finanskrisen er nå halvveis i sitt sjette år, den forverres stadig men det er ingen tegn til politisk vilje til å ta fatt i de underliggende problemene og derved bringe krisen til ende.
Dette er alvorlig både fordi økonomien og velstanden generelt forverrer seg og fordi det bygger seg opp et allment folkelig raseri som til sist kan resultere i uforutsigbare reaksjoner. Jeg anmoder derfor innstendig om at det etablerte politiske miljø, representert ved Stortinget, tar fatt i problemene.
Den viktigste enkeltårsaken til krisen er at det finnes institusjoner, banker, som i gjennom et sett av privilegier er satt i stand til å lage penger ut av tynn luft. Som pengeprodusent kan de erverve eiendeler. Denne ervervelsen skjer på bekostning av resten av folket som ser kjøpekraften av sine lønninger, sparepenger, salgsinntekter og egenkapital synke.
Her er en smakebit fra demonstrasjonen i 2011:


Hvis du vil skru på lyset og få opp øynene for hva slags svindelsystem stater verden over har tredd over hodene på sine borgere så har jeg en lettlest bok jeg vil anbefale deg: What Has Government Done To Our Money.


For deg med under 4 minutter å avse, så kan denne videoen være bedre:


Vet du forresten hvor den norske kronen har sitt egentlige opphav? Var det staten som satte seg ned og bestemte hva penger skulle være? Nei. Forgjengeren til kronen var speciedaleren. Forgjengeren til denne igjen var riksbankdalere, og før den igjen var det riksdaleren, som igjen kom fra daler. Men hvor kom disse fra da? Jo, de har faktisk samme opprinnelse som amerikanske dollar. Som Murray Rothbard forklarer i sin bok:
The dollar began as the generally applied name of an ounce weight of silver coined by a Bohemian Count named Schlick, in the sixteenth century. The Count of Schlick lived in Joachim’s Valley or Jaochimsthal. The Count’s coins earned a great reputation for their uniformity and fineness, and they were widely called “Joachim’s thalers,” or, finally, “thaler.” The name “dollar” eventually emerged from “thaler.”
Så, der har du det. Den norske kronen begynte som ekte penger, som 27,2 gram sølv. Pengen var definert i av dens type metall og vekt. Med tid og stunder har den norske stat nasjonalisert pengebegrepet og fjernet all referanse til metall og dets vekt. Nå er det bare et tall og et navn som definerer hva våre penger er. Ikke rart at politikerne elsker fiat-penger. Det er jo tross alt lett å finansiere f.eks. kriger, kostbare velferdsprogrammer og store budsjettunderskudd så lenge deg er tilstrekkelig å lage noen papirlapper med x-antall 0'er på, eller enda lettere, lage det med noen tastetrykk på en datamaskin. Bare så synd at man med dette skaper store mengder prisinflasjon, og ødelegger økonomien og folks velstand da.

2 kommentarer:

  1. Riksbankdaler var forsåvidt bare en papirpenge eller "token coin" som skulle representere samme verdi som daleren. Noe den tilslutt ikke gjorde.

    SvarSlett