Boom Bust

Boom Bust

fredag 15. februar 2013

Spanias underskudd øker og SJEVøkonomer ser ikke skogen for trær


For vel ett år siden skrev jeg om DNB som ventet rentehopp fra Øystein Olsen i august 2012. DNBs SJEVøkonom Øystein Dørum og hans team påstod på det tidspunkt følgende:

 • Hard landing i Kina unngås
 • Resesjonen i eurosonen blir mild og kortvarig
 • Gode makrotall fra USA trekker opp
På det tidspunktet forventet mange forståsegpåere, politikere og ØKonomer at situasjonen i Europa skulle bedre seg sakte men sikkert. Det ble også sagt at Spanias budsjettunderskudd i 2012 og 2013 skulle bli hhv. 5,3% og 3% av BNP. Dette er derimot hva jeg skrev:
Resesjonen i eurosonen blir verken mild eller kortvarig. Hellas var bare starten. Utviklingen i Spania kommer nok nå til å forløpe seg veldig likt det vi så skje med Hellas. De har allerede brutt målene for budsjettkutt i 2011 og 2012. Det nye målet for Spania er et budsjettunderskudd på 5,3% av BNP i 2012. Målene om budsjettunderskudd på kun 3% av BNP i 2013 vil fremstå som en utopi når vi beveger oss utover i 2012, men som luxembourgs presiden Juncker sa det da budsjettmålene for 2012 ble justert ned nylig, "...sticking to the 3 per cent goal was essential to maintaining the credibility of new EU rules..." Junckers stolthet, og EU-reglenes kredibilitet skal få seg en kraftig knekk utover i 2012. 
Så hva har skjedd siden da? Vel, målsetningen om budsjettunderskudd på 5,3% i 2012 ble økt til 6,3%, og til og med dette viser seg nå å være for lite. Underskuddet vil bli større! Og hva med 2013, joda, også der måtte man når dagene og månedene gikk innse at underskuddet ville bli større enn forventet, og også der ser man nå at underskuddet blir enda større enn selv dette. Fra Bloomberg:
Economists surveyed in January by Bloomberg forecast a deficit of 8 percent of GDP for last year [2012, BB anm.], which matches the prediction of the European Commission and is worse than the original goal of 6.3 percent. The Commission is due to update its forecasts on Feb. 22, after estimating in November that Spain’s deficit will reach 6 percent of GDP in 2013, against a goal of 4.5 percent.
Konklusjonen er at man aldri kan stole på disse estimatene som kommer ut fra politikere og forståsegpåere. Enten undervurderer de problemene, eller så tør de ikke så hva de egentlig mener. Uansett er det patetisk.

Jevnlig  leser jeg rapporter fra økonomer og analytikere. Jeg har møter med de. Snakker med de på telefonen. Jeg lytter på deres presentasjoner. Veldig ofte er det bare en hel masse viss vass og tøys, som kun forteller om de siste nøkkeltallene, at sentralbankene har kontroll på økonomien, at politikerne nå gjør noen grep som vil få effekt, at bedriftene tjener bra, at det kommer stimulansepakker (eller destruksjonspakker som jeg heller vil kalle de), at markedet er fullt av penger som venter på å investeres, osv. Masse bullshit med andre ord.

SJEVøkonom Dørum og hans team i DNB Markets ventet altså for vel ett år siden en renteøkning på sensommeren 2012. De ventet rask bedring i eurosonen og USA, og videre opptur i Kina. Jeg mente da, og mener fortsatt, at de bommer på alle punktene! Jeg kan like gjerne avslutte på samme måte som for ett år siden:
Øystein Dørum ser ikke skogen for trærne. Han lar seg forlede av billig kreditt, prisstigninger og annet viss vass. Hans argumentasjon hviler på helt feil grunnlag, og han skal nok i ettertid måtte erkjenne at han tok feil på dette.

Renten vil nok med tid og stunder settes opp her hjemme, men ikke før prisstigningen tiltar også her, eller når utenlandske sentralbanker gjør noe så uvanlig som å bedrive en mer normal pengepolitikk som styrker deres valutaer mot den norske kronen. Det vil de nok ikke gjøre, og før vi får se en renteøkning i Norge vil nok Øystein Olsen heller forsøke å depresiere den norske kronen i takt med de utenlandske sentralbankene, og skal han klare det må det både rentekutt og kanskje pengetrykking til. Dessverre. Det sender nemlig også oss rett inn i fjellveggen!

2 kommentarer:

 1. Ja, det ser inte bra ut i Europa, se feks http://flutetankar.blogspot.dk/2013/02/eurozonen-i-deflation.html (svensk blog) - kreditdeflation i Europa bådar inte gott.

  /Eilertrules

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Jeg prøvde å gå inn på den nettsiden du linket til, men fikk bare feilmelding "Det gick inte att hitta sidan du letar efter i den här bloggen.". Legg gjerne ut ny link hvis det er noe du mener er leseverdig. Slik dagens pengesystem er bygd opp, så har du rett, deflasjon vil (iallefall på kort sikt) skape problemer for økonomien.

   Slett