Boom Bust

Boom Bust

mandag 25. februar 2013

Subprime i USA vs. Norge

En anonym la igjen en interessant observasjon på mitt innlegg Mer om Husbanken i media. Det ble vist til informasjon i filmen Inside Job (som du kan se her) hvor det fremgikk at 20% av alle utlån i 2005 og 2006 var til subprime segmentet. Her er grafen:


I fredagens utgave av Dagens Næringsliv fremgikk det av en artikkel at ca. 20% av alle boligkjøp i prisklassen 1-3 millioner var fullfinansiert av Husbanken:
Det ble ifjor omsatt drøyt 50.000 boliger i prisklassen 1–3 millioner kroner i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Antallet startlån som gikk til fullfinansiering, var snaut 10.000. 
Antallet boligkjøp som ble fullfinansiert med lån fra staten, tilsvarer anslagsvis 20 prosent av alle omsatte boliger i den mest aktuelle prisklassen.
Husbanken minner om subprime på norsk. Mange av de som argumenterer for at det er fundamentale årsaker til at boligprisene er høye og stiger i Norge høres forresten mistenkelig ut som Ben Bernanke fra 2005 og fram til boligboblen sprakk i USA:

5 kommentarer:

 1. Men når de fleste som får husbanklån har over 400k i lønn (dn i dag), så er vel ikke faren for misslighold overhengene stor?

  Ellers er jeg veldig enig i at husbanklån bare er noe tull, ref alle saker i media om dagen..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg erkjenner at jeg her gjør en nokså lite nyansert sammenligning. Det er vanskelig for meg å si i hvor stor grad utlånene fra Husbanken lar seg godt sammenligne med sub prime i USA før deres boligkrakk.

   Slett
 2. BB, hyggelig å se at tipset ble tatt med på forsiden av bloggen!
  Ønsker også gjerne et svar rundt OMF-spørsmålene.

  Morten, så lenge de har jobb er det vel ikke allverdens fare.

  Men problemet oppstår vel når folk mister jobben sin.
  La oss si 400k gir ca. 23000 i måneden etter skatt. Og så mister man jobben og ender opp på dagpenger som "utgjør per dag 2,4 promille av dagpengegrunnlaget. Dette blir i gjennomsnitt 62,4 prosent av tidligere inntekt før skatt."*
  Mao. har man nå ca. 14300 kr i måneden. La oss si at lånet er på 8500 kr i måneden. La oss si man spiser hjemme og bruker 3000 på mat per måned. Da sitter man igjen med 2800 til oppvarming, strøm, alle mulige andre utgifter.
  Man prioriterer boliglånet og reduserer dermed forbruket... og vips: Flere som står uten jobb!

  * Jeg kan ikke NAV godt nok til å vite om dette stemmer, men se her http://www.nav.no/Arbeid/Arbeidss%C3%B8ker/Inntektssikring/Dagpenger f.eks.

  Og dette er for folk som tjener 400 000, noe som er maks dagpengegrunnlag. Tror det er mange som kan komme til å slite om man mister jobben.

  Det er bare å rette meg om jeg misforstår noe rundt NAV.

  -LMC.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med dine betraktninger om at alt går bra så lenge gjelden kan betjenes. Det kommer fort, som du er inne på, en dag hvor dette ikke blir like enkelt.

   Jeg må få lov å komme tilbake til deg på OMF. For det første spør du så godt og detaljert til at jeg raskt rekker skrive et kort og enkelt svar, og for det andre har jeg knapt med tid til å skrive grunnet veldig mye jobb og annet som står på agendaen. Takk for innspillene dine både tidligere og nå.

   Slett
  2. re Anonym: nei så lenge de har jobb så går det nok greit, men mange andre aspekter om startlån/husbanklån som er kritikkverdrige. Leste i DN i dag at i Stavanger er det flere og flere som har over 700' i inntekt som søker og får startlån, helt opp til én mill i året (forsiden av DN i dag). Så er noe som ikke stemmer her... bra aftenposten og DN "kjører sak" på dette om dagen!

   Slett