Boom Bust

Boom Bust

torsdag 14. februar 2013

Valg i Italia - Beppe Grillo stormer framover

For vel tre måneder siden skrev jeg om den italienske stand-up komikeren Beppe Grillo og hans 5 Stjerner Bevegelsen som opplevde økende oppslutning i Italia. Hans parti representerer på sett og vis en motstand mot den etablerte makteliten og politikere i Italia, og er bl.a. for direkte-demokrati. 24 og 25. februar er det valg i Italia, og mens de fleste medier skriver om Berlusconi & co., så er Grillo en mann som absolutt bør følges.

De siste meningsmålingene tyder på at Grillos parti har 13-16% oppslutning. Det gjør dem til det tredje største partiet i Italia. Financial Times melder i dag at de etablerte politikerne nå begynner å frykte Grillo. Mario Monti har kritisert han, og Silvio Berlusconi sa nylig at 80% av representantene fra 5 Stjerner Bevegelsen var fra "den ekstreme venstresiden". En meningsmåling viser at ca. 1/3 av partiets tilhengere definerer seg selv som sentrum-venstre eller venstre, og 1/3 definerer seg som sentrum-høyre eller høyre. Grillo selv har for lenge siden blitt dømt for uaktsomt drap i en bilulykke, og kan og vil derfor ikke selv velges inn i det italienske parlamentet. Partiet hans kan likevel bli en maktfaktor å regne med.

Mahatma Gandhi sa en gang: "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win." Beppe Grillo og hans sympatisører kan nå se ut til å ha kommet til "then they fight you". Da er det kanskje ikke så veldig lenge til "then you win"...

Du kan følge Beppe Grillos populære blogg her.

2 kommentarer:

  1. Revolution kommer til Europa!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det skjer helt klart mye nå med tanke på hvordan folk ser på politikere og systemet.

      Slett