Boom Bust

Boom Bust

søndag 14. august 2016

Hva om sentralbankenes kamp mot deflasjon gir MER deflasjon?


Sommeren går mot hell og, som er åpenbart, så har jeg selv brukt tiden på andre ting enn å skrive blogginnlegg. Men jeg har ikke sluttet å tenke på økonomi og finans. Faktisk vil jeg si at jeg nok bruker majoriteten av min våkne tilstand til å tenke på ting som på en eller annen måte relaterer seg til dette. Ved feriestolen min i sommer lå en ny bok om de første årene i superinvestoren Warren Buffetts karriere, da han fra 1956-1969 ledet sitt eget investeringsfond som het Buffett Partnership. Boken Warren Buffett's Ground Rules kan varmt anbefales for den spesielt interesserte.

Så over til noe annet, nemlig sentralbankene og deres pengepolitikk, slik tittelen på dette innlegget peker mot. Jeg satt for en tid tilbake å så gjennom årsmøtet for investeringsfondet Fundsmith hvor den ukonvensjonelle Terry Smith er leder (se video fra møtet lenger ned). Smith trekker paralleller fra dagens økonomiske situasjon i den vestlige verden til noe man så i perioden 1873-1879. På slutten av møtet snakket han om en interessant hypotese. Hva om sentralbankenes middel for å forhindre deflasjon faktisk skaper MER deflasjon?

Smith tror at når sentralbankene stadig presser rentenivåene lavere så bidrar de til at avkastningskravene for investorer og bedriftseiere faller, hvilket betyr at stadig dårligere prosjekter realiseres og at bedrifter tror de er tjent med å opprettholde sin uproduktive produksjon selv om avkastningen er veldig dårlig. Dette i seg selv er ingen ny tanke, og er noe jeg har skrevet om mange ganger. Det interessante er hva han mener implikasjonene av dette er. Han tror nemlig dette vil bidra til MER deflasjon enn hva man ellers ville hatt, og at sentralbankene derfor faktisk bidrar til det motsatte av hva de egentlig ønsker og tror de oppnår.

Han peker samtidig på at folk etterhvert vil måtte øke sparingen sin når de innser at deres avkastning på bankinnskudd faller, og at dette i seg selv vil ha en deflatorisk innvirkning. Igjen, det tvert motsatte av hva sentralbankene søker å oppnå. Smith tror sentralbankene i veldig sterk grad vil fortsette med hva de holder på med i dag, og at konsekvensene vil bli veldig skadelige.

Hvis Smiths tanker har noe rett i seg så kan vi forvente fortsatt fallende renter (man skulle ikke tro det gikk an, men de siste årene har vel stadig flere innsett at 0 ikke er et minimumspunkt), som igjen vil føre til mer deflatoriske tendenser i økonomien, som igjen vil føre til mer ukonvensjonelle tiltak fra sentralbankene (pengetrykking av ymse sort, mer negative renter, etc.)., osv.

På sett og vis kan man trekke paralleller mellom denne tankegangen og hva folk som Mike Maloney har snakket om, nemlig at vi står foran en periode med sterk deflasjon, som vil etterfølges av det tvert motsatte i form av sterk inflasjon. Hvis disse får rett om deflasjonen så vil nok en investor som Prem Watsa gni seg skikkelig i hendene om noen år.

Så hva da med vår egen privatøkonomi? Hvordan skal man investere? Jeg sier selv som Terry Smith: ikke la din egen spekulering om økonomiens fremtidige utvikling påvirke dine investeringsvalg i særlig grad. Hvis du f.eks. finner et investeringsalternativ i aksjemarkedet som virker veldig attraktivt, så bør du ikke la negative økonomiske makrospådommer påvirke din investeringsbeslutning. Med et langt investeringsperspektiv så vil man nok i det store og hele komme mye bedre ut av det med å slå til på gode investeringer uavhengig av om og når man er redd for økonomiens tilstand og fremtid. Tid i markedet er mye viktigere og lettere enn å time markedet.

4 kommentarer:

 1. Velkommen tilbake :)

  Hadde vært interessant med dine synspunkter på dette:

  http://www.pengenytt.no/na-ma-privatkunder-betale-for-a-ha-innskudd-i-tysk-bank/

  SvarSlett
 2. Det er veldig begrenset hvor negative de nominelle rentene på innskudd kan bli, siden folk kan begynne å hamstre kontanter (som gir 0% nominell rente). Dette er også årsaken til at pengepolitikken har problemer med å få opp inflasjonen. Jeg har skrevet mye om disse temaene på bloggen okonomiskeblikk.com.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er begrenset hvor negative rentene kan bli, men det er så lenge folk har mulighet til å ta pengene ut i form av kontanter. Nettopp derfor tror jeg kontanter vil forbys etterhvert, slik jeg har skrevet om tidligere: http://theboombust.blogspot.no/2015/02/hva-blir-det-neste-etter-negative-renter.html

   Slett
  2. Har et innlegg fra 15/8 om kontantenes fremtid, der det argumenteres for at det ikke BARE er cash som legger et gulv på nominelle renter: http://www.okonomiskeblikk.com/mot-et-kontantlost-samfunn/ (er for øvrig en tilhenger av kontanter).

   Slett